It is believed that sugar was first found in Polynesia (Pacific Ocean) 5,000 years ago. Sal was first used 8,000 years ago. To me, sugar and salt are the very top seasonings that cannot be avoided in any meal. I cannot eat or drink any kind of food that tastes too plain. Meals are tasty and memorable when sugar and salt are used.
However, I cannot eat food that is too sweet or too salty either. I’ve been hearing stories about health problems caused by too much sugar and salt. Yet, sugar produces energy and salt provides iodine for our bodies to function all day.
People should only have 25g – 38g of sugar per day and no more than 23g of salt per day (note slight differences depending on gender, weight and height). Would you ever think of these two seasonings as ‘cocaine’ of the modern world?
I used to hang out with a boy who was addicted to sweets. And as a sweet addict, he ate sugary foods and drinks (such as cakes, Coke, candies) almost everyday. After 2 years, he became obese & weighed more than 65 kg, and by the age of 10, he got diabetes and symptoms of heart disease. According to the doctor, when eating too much sugar, the level of glycemic rises which affects the level of sugar in the blood.
Another story is my cousin. When he was 5 he loved eating ‘banh gio’. He could eat 2-3 packs a day with a bowl of soy sauce. Every time he finished a pack, he also tried to finish off the rest of the soy sauce. And after several months, he got a bad kidney disease because of eating too much soy sauce. My aunty had to run to many places to cure his illness. Luckily after 8 years of a strict diet, my cousin was finally cured from the kidney disease and since then, he prefers eating plain food rather than salty or sweet.
As the proverb states, what is too much is also not good. Our bodies only need a certain amount in moderation to function well. By observing people around me affected by the harms of sugar and salt, I have significantly reduced the amount of sugar and salt used and consumed. I no longer crave cakes and fried chicken anymore. Instead I look for more vegetables and fresh meats in my eating habits.
CON DAO HAI LƯỠI ĐẾN TỪ GIA VỊ THÂN THUỘC CỦA BẠN
Người ta tin rằng đường được tìm thấy lần đầu tiên tại đảo Polynesia (vùng biển Thái Bình Dương) vào hơn 5000 năm trước. Muối được sử dụng đầu tiên từ 8000 năm trước. Đối với tôi, đường và muối là hai loại gia vị thiết yếu cho bất kỳ bữa ăn nào. Tôi không thể ăn những món ăn có vị quá đơn điệu. Mọi món ăn đều trở nên ngon hơn với sự góp phần của hai loại gia vị này.
Tuy nhiên, tôi cũng không thể ăn những món ăn nào quá mặn hay quá ngọt. Tôi đã từng nghe nhiều câu chuyện về vấn đề sức khỏe gây ra bởi ăn quá nhiều đường và muối. Song, đường có thể cung cấp năng lượng và muối giúp bổ sung iot cho cơ thể chúng ta để hoạt động cả ngày.
Mỗi người chỉ nên ăn từ 25g – 38g đường và dưới 23g muối mỗi ngày (Lưu ý sự khác biệt nhỏ phụ thuộc vào giới tính, cân nặng và chiều cao của bạn). Bạn đã bao giờ nghĩ rằng hai loại gia vị này là “cocaine” của thế giới hiện đại?
Tôi từng quen một cậu bé nghiện đồ ngọt. Với một người hảo ngọt, mỗi ngày cậu bé nạp vào cơ thể vô số thức ăn và đồ uống chứa đường (như bánh, kẹo và đồng uống có ga). Sau hơn 2 năm, cậu bị béo phì và nặng tới 65kg, và khi chỉ mới 10 tuổi, cậu mắc bệnh tiểu đường và có nhiều triệu chứng của bênh tim mạch. Theo các bác sĩ, khi ăn quá nhiều đường, lượng đường huyết sẽ tăng lên làm ảnh hưởng đến lượng đường trong máu.
Một câu chuyện khác là em họ tôi. Lúc 5 tuổi, cậu bé rất thích ăn bánh giò. Mỗi ngày, cậu có thể ăn 2 – 3 cái và kèm một chén nước tương. Mỗi khi ăn xong, cậu bé sẽ húp hết phần nước tương còn lại. Sau vài tháng, em họ tôi bị bệnh thận do ăn quá nhiều nước tương. Dì tôi chạy chữa khắp nơi cho em. May mắn rằng sau 8 năm với chế độ ăn kiêng nghiêm ngặt, bệnh thận của em họ tôi đã được chữa khỏi. Từ đó, cậu bé thích ăn những đồ ăn nhạt, và không còn dám ăn mặn nữa.
Vậy mới thấy, thực sự cái gì quá nhiều cũng không tốt. Cơ thể chúng ta chỉ cần một lượng vừa đủ dưỡng chất để hoạt động tốt trong một ngày. Chứng kiến nhiều người xung quanh bị ảnh hưởng bởi tác hại của đường và muốn, bản thân tôi cũng giảm đáng kể lượng đường và muối hàng ngày. Tôi không còn thèm bánh kem và gà rán nữa. Thay vào đó, tôi xây dựng thói quen ăn uống với nhiều rau xanh và thịt tươi hơn. Các bạn cũng nên vậy nhé!
コメント